We will be phasing out support for your browser soon.
Please upgrade to one of these more modern browsers.

Logo

Veelzijdig

 

Champignons en andere paddenstoelen

In allerlei soorten en maten

De witte champignon in zijn blauwe bakje is natuurlijk de bekendste eetbare paddenstoel. Maar wist je dat er in Nederland nog veel meer lekkere soorten geteeld worden? Hieronder vind je een overzicht van de best verkrijgbare.

  •  

    Witte champignonWitte champignon

    De meest bekende champignon groeit in het donker. Dat zorgt ervoor dat-ie mooi wit van kleur is. De witte champignon wordt onderverdeeld in vier soorten: knoopchampignon, dichte champignon, open champignon en grote champignon. Die onderverdeling heeft alles te maken met de grootte van de hoed, die neemt toe als je ze door laat groeien en varieert van twee tot vijf centimeter. De kleinste van de vier is de knoopchampignon. Een mooi wit bolletje met een fijne smaak en stevige structuur. De hoed van de knoopchampignon is nog gesloten, net als bij de tweede soort, de dichte champignon. Ook deze hebben een lekker stevige structuur, maar zijn iets groter dan knoopchampignons. Als je champignons nog langer door laat groeien, gaat de hoed open. Dan worden de lamellen (de donkere plaatjes onder de hoed van de paddenstoel) zichtbaar zoals bij de derde soort; de open champignon. Deze is groter dan de vorige twee, heeft zwarte lamellen en een sterkere smaak. De grote champignon is, zoals de naam al aangeeft, nog groter. De hoed hiervan is wat platter en heeft duidelijke zichtbare donkerbruine lamellen. De smaak van deze champignon is het meest uitgesproken van de vier soorten.

    Witte champignon recepten
  • Reuzenchampignon

    Reuzenchampignon

    Als je een witte champignon alle ruimte en rust geeft om door te groeien, wordt de hoed nog groter dan vijf centimeter en mag hij de naam ‘reuzenchampignon’ dragen. Deze soort kan wel twaalf centimeter groot worden en heeft een sterke smaak.

    Reuzenchampignon recepten
  • Kastanjechampignon

    Kastanjechampignon

    De kastanjechampignon lijkt qua grootte en vorm op de witte champignon. Het verschil zit ‘m in de bruine kleur en de nootachtige smaak. Bovendien bevat de kastanjechampignon minder vocht waardoor hij minder slinkt bij het bereiden.

    Kastanjechampignon recepten
  • Portabella

    Portobello

    De portobello is de reuzenversie van de kastanjechampignon. Net als bij de reuzenchampignon, kan de hoed van een portobello tot twaalf centimeter uitgroeien. Beide reuzensoorten zijn trouwens erg populair in Engeland.

    Portobello recepten
  • Grotchampignon

    Grotchampignon

    De naam zegt het al: deze soort groeit in grotten. In de mergelgrotten in Limburg om precies te zijn. De grotchampignon is licht van kleur en heeft een vastere structuur dan de witte champignon, waardoor hij (net als de kastanjechampignon) minder slinkt bij het bereiden.

    Grotchampignon recepten
  • Shiitake

    Shiitake

    Deze licht- of donkerbruine paddenstoel is te herkennen aan zijn platte hoed en geur. Zo kruidig als de shiitake ruikt, smaakt hij ook. Oorspronkelijk groeit de shiitake op bomen in Japan maar in Nederland telen we ‘m op een mengsel van zaagsel, stro en water.

    Wist je dat take Japans is voor paddenstoel en shii voor die op de pasaniaboom groeit? Weet je meteen wat een shiitake is.

    Shiitake recepten
  • Oesterzwam

    Oesterzwam

    De hoed van de oesterzwam kan vele kleuren hebben, van grijzig tot roze en geel. Zijn naam dankt hij aan de gelijkenis met een oesterschelp; breed en waaiervormig. Deze soort wordt op een mengsel van stro en water geteeld en heeft een zachte, vlezige smaak. 

    Op de site van het GroentenFruit Bureau staat meer inormatie over de oesterzwam. Ga naar onderstaande link.

    http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product-van-de-week/oesterzwam.html

    Wist je dat je een gepaneerde oesterzwam heel goed kunt serveren als een vegetarische burger?

    Oesterzwam recepten

    Aflevering gemist van The Taste of Life Basics op RTL4 met de oesterzwam in het middelpunt, ga naar onderstaande link en probeer een van de heerlijke recepten die TV kok Rudolph van Veen klaar maakt.

     http://tasteoflifetravel.24kitchen.nl/recepten/gestoomde-zalmforel
  • Akkerpaddenstoel

    Akkerpaddenstoel

    De akkerpaddenstoel wordt ook wel anijspaddenstoel genoemd. En zo ruikt en smaakt hij dan ook. Deze soort bestaat uit meer steel dan hoed, de totale paddenstoel is eetbaar en komt vooral tot z’n recht in salades. Je kunt ‘m in het wild vinden en in de winkel.

    Akkerpaddenstoel recepten
  • Amandelpaddenstoel

    Amandelpaddenstoel

    In het tropische klimaat van Brazilië en Argentinië groeit deze soort in het wild. In Nederland worden die omstandigheden nagebootst zodat ook wij kunnen genieten van de typische amandelsmaak en aroma. De bruine hoed is grillig van vorm en heeft een lichte onderkant en steel.

    Amandelpaddenstoel recepten