We will be phasing out support for your browser soon.
Please upgrade to one of these more modern browsers.

Logo

Feiten en cijfers

 

Wereldwijd worden er miljoenen tonnen champignons gekweekt. De grootste producent is China met 70% van de wereldproductie. Op de tweede plaats staat de Verenigde Staten.

Polen is de grootste Europese speler in de markt. Met een jaarlijkse productie van zo’n 250 miljoen kilo (in 2008 was dat 255 miljoen kilo) staat Nederland in Europa op een tweede plaats.

Nederland telt momenteel 200 champignontelers, waarvan de meeste ten zuiden van de grote rivieren zijn gevestigd. In de Nederlandse paddenstoelensector zijn ongeveer 10.000 mensen werkzaam.

De opbrengst van champignonteelt kan oplopen tot 30 kilo per vierkante meter per teelt. Van de totale productie van champignons in Nederland wordt 80% geëxporteerd, waarvan 65% in geconserveerde vorm. De champignon is dan ook een belangrijk exportproduct op het gebied van groenteconserven, waarvan het grootste deel naar onze oosterburen gaat, Duitsland.

Duitsers eten ze trouwens ook de meeste champignons van heel Europa: 2,9 kilo per persoon per jaar. In Frankrijk is dat 2,4 kilo, waarvan het grootste gedeelte geconserveerde champignons zijn. Nederlanders kopen hun champignons vooral vers. Van verse en geconserveerde champignons samen eten wij in Nederland 1,2 kilo per jaar.

Facts