We will be phasing out support for your browser soon.
Please upgrade to one of these more modern browsers.

Logo

Geschiedenis

 

Van de Azteken tot de mergelgrotten in Limburg

De paddenstoel wordt waarschijnlijk al net zo lang gegeten als dat er mensen zijn. De Romeinen hadden de champignon al op de menukaart staan en voor de nog oudere Azteken was het godenvoedsel, net als voor Egyptische farao’s. Dan hebben we het natuurlijk over de paddenstoelen die in het wild groeien. Maar ook over teelt zijn er verhalen uit Azië te vinden die stammen uit de vroege middeleeuwen.

In Europa is de witte champignon de eerste gekweekte paddenstoel. Dat begint met een Franse meloenteler die halverwege de 17e eeuw witte champignons op het mestafval van zijn meloenenteelt ontdekt. Hij is de eerste die deze nieuwe soort gaat telen en de naam is ook snel bedacht: champignon de Paris (Parijse paddenstoel). In het begin worden de champignons exclusief in de betere Parijse restaurants geserveerd als een luxe hapje. De teelt vindt plaats in de koele en vochtige catacomben van Parijs, een ideaal klimaat voor de paddenstoelen. Door de komst van de metro moet de teelt echter verhuizen naar natuurlijke grotten in de omgeving van Parijs. En zo wint de champignon steeds meer terrein. In het begin van de 19e eeuw maakt Nederland kennis met het witte bolletje. Al duurt het nog tot na 1900 voor ze ook hier, in de mergelgrotten in Limburg, gekweekt worden.

Wist je dat ze in het oude Egypte paddenstoelen zo bijzonder vonden dat alleen de farao’s ze mochten eten?

Wist je dat ze in Parijs champignons teelden in de catacomben onder de stad totdat de metro daar kwam te rijden?

Wist je dat de champignon al op de menukaart van de Romeinen stond?

We weten nog lang niet alles

Paddenstoelen hebben altijd iets mysterieus gehad en nog steeds weten we lang niet alles over ze. De wetenschap der paddenstoelen noemen we mycologie naar het Oudgriekse woord voor champignon: Mykes. Eén van de belangrijkste werken op het gebied van de mycologie stamt uit de 18e eeuw toen Elias Fries (1794-1878) zijn standaard werk over de biologie van 2.770 soorten schreef. Vandaag de dag wordt er meer dan ooit onderzoek naar bijvoorbeeld de geneeskrachtige werking van paddenstoelen gedaan. Wereldwijd en tot op universitair niveau.

Wist je dat mycologie de wetenschap der paddenstoelen is en dat dat is afgeleid van ‘mykes’, de oud Griekse naam voor paddenstoel?