We will be phasing out support for your browser soon.
Please upgrade to one of these more modern browsers.

Logo

Supergroente

 

Groente eten is gezond. Omdat ze calorie- en vetarm zijn en rijk aan mineralen, vitaminen en vezels. Net als champignons. Daarom tellen die ook mee voor de aanbevolen 200 gram groente per dag. Op sommige voedingswaarden scoren champignons zelfs beter dan groente. Geen wonder dat paddenstoelen ook wel supergroente worden genoemd. Zo zijn champignons een belangrijke bron van vitamine B2 , vitamine B3, foliumzuur en van de mineralen kalium en fosfor. Daarnaast zijn champignons rijk aan vezels en koper. Met 100 gram gebakken champignons krijg je al 30% binnen van de hoeveelheid koper die je dagelijks nodig hebt.

Je hebt een verkeerde versie van de Flash Player.

Om deze animatie te bekijken moet je Flash Player 9 of hoger hebben. Klik op de knop hieronder om de juiste Flash Player te downloaden.

 

Get Adobe Flash player

Vezels zijn nodig voor een goede stoelgang en geven een verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer trek krijgt. Ook helpen vezels het suiker- en vetgehalte in je bloed gezond te houden.

Plantaardige eiwitten Het eiwitgehalte van paddenstoelen is bijzonder. Het ligt tussen dat van planten en vlees. Daarmee zijn champignons geen volwaardige vleesvervanger. Door hun hoge voedingswaarde zijn champignons wel altijd een waardevolle aanvulling van je maaltijd en een lekkere manier om meer groenten te eten.

Vitaminen B  zijn goed vertegenwoordigd in de champignon. Zo leveren 100gr rauwe champignons meer dan 1/4 van de dagelijks aanbevolen consumptie. Vitamine B2 is belangrijk voor je stofwisseling en voor het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Ook is vitamine B2 nodig voor een gezonde huid. Vitamine B3 helpt je lichaam om energie uit je voeding te halen.

Provitaminen D komt zelden voor in groente, maar wel in de champignon. Door blootstelling aan UV straling kan deze voorvitamine zich in het lichaam omzetten tot vitamine D. Vitamine D is van belang voor de verwerking en het vasthouden van bijvoorbeeld calcium en fosfoor. Zij draagt bij aan het tegengaan van botontkalking.

Foliumzuur is nodig voor groei en voor de aanmaak van bloed. Het is één van de weinige vitamines waarvan we gemiddeld genomen te weinig binnenkrijgen uit onze voeding.

Kalium is belangrijk voor een goede bloeddruk en voor het goed functioneren van je spieren en zenuwen.

Fosfor is nodig voor gezonde botten en tanden en voor de energiestofwisseling in je lichaam.

Koper is nodig voor een goed werkend afweersysteem, voor de opbouw van lichaamscellen en voor het functioneren van je zenuwen.