We will be phasing out support for your browser soon.
Please upgrade to one of these more modern browsers.

Logo

Bereiden

 

Niet wassen maar borstelen!

Bereiden Champignons hebben een beetje sponzige structuur. Daarom nemen ze makkelijk geurtjes en smaken op. Maar ook water. Was paddenstoelen dan ook nooit, maar veeg ze zachtjes schoon met een zacht borsteltje of met een stukje keukenpapier. Snijd dan het onderste droge stukje van de steel af en verwerk de champignon verder zoals je wilt. Heel, in partjes of plakjes, gebakken, gefrituurd, gevuld of gesmoord en in salades, sauzen, soepen of hartige taarten.

Wist je dat je paddenstoelen nooit moet wassen omdat ze dan hun smaak verliezen?

Om rauw in te bijten

Veel mensen vinden rauwe champignons erg lekker, maar twijfelen of dat wel gezond is. Het antwoord is heel simpel: kleine hoeveelheden zijn geen probleem, grotere hoeveelheden kun je, ook volgens het Voedingscentrum, beter eerst verhitten. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shiitakes, komt namelijk van nature agaritine voor. In zeer grote hoeveelheden is deze stof zelfs giftig. Agaratine wordt afgebroken door de paddenstoelen te verhitten, zoals bij smoren, stoven en bakken, en ook door ze te bewaren in de koelkast. Als je hier rekening mee houdt, zijn paddenstoelen juist een heel gezond onderdeel van een bewuste levensstijl. Champignons bevatten namelijk heel veel goede voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines. En zijn bovendien calorie- en vetarm.

Geniet dus met een gerust hart van af en toe een frisse salade met plakjes rauwe champignon of één van de andere recepten met rauwe champignons.

Wist je dat het sprenkelen van een beetje citroensap over rauwe champignons voorkomt dat ze bruin worden?